Tapetilla.

12.10.-16.12.2018

Tapetilla. -näyttelyssä yhdistetään modernismin kirjastosuunnittelun valoa ja tilasarjoja läpäisevä arkkitehtuuri moderneihin orgaanista olemusta korostaviin tapetteihin.  Näyttelyssä palataan 1950- lukuun, jolloin järjestettiin useita mallisuunnittelukilpailuja. Pihlgren & Ritola Osakeyhtiön vuoden 1958 kutsukilpailu tuotti useita klassikoiksi muodostuneita taiteilijatapettimalleja. Tilasarjat ja valotilat maalaavat tunnelmallista paikantuntua.  Seinäpinnat ja nischit muodostavat tyhjiä matriiseja, joihin piirtyy ja kerrostuu aikakausiin liittyviä kertomuksia taiteilijatapettien  ja taidegrafiikan välityksellä. Painetussa taiteessa olomuodon muutos matriisista jäljeksi tapahtuu siirtämisen kautta.

Birger Kaipiaisen Kiurujen yö -tapetti on sykähdyttävä syntymäpäiväsankari, joka viettää Tapetilla. -näyttelyssä 60-vuotisjuhlaansa. Suomessa tapetteja suunnittelivat taiteen eri alojen toimijat, kuten keraamikot, sisustusarkkitehdit, arkkitehdit, kuvittajat ja taidemaalarit. Tapettitehdas Pihlgren & Ritola on pitänyt huolta taiteilijatapetti-ilmiön syntymisestä Suomessa sekä vaalinut tapettikulttuurin säilymisestä.  

 Vantaan taidemuseon kokoelmateokset avaavat kiinnostavasti aikaikkunan 1950-luvun grafiikkaan.  Maisemasuunnittelija, ympäristöbiologi, Viides ulottuvuus-viherkatot osaksi kaupunkia -tutkimusryhmän jäsen Taina Suonio luonnehtii tekstissään kaupunkiluonnon ja luontoympäristön monimuotoisuuden merkityskenttiä. Kukat vetävät puoleensa mehiläisiä, ja siksi näyttelyyn on kutsuttu mukaan kuvataiteilija Harri Larjosto ja tekstiilitaiteilija Rimma Gimpel. Tapetilla. -näyttelyä voisi luonnehtia hunajaiseksi ja myös huolikimpuksi, koska luonnon kauneus on katoavaista.

Tiedustelut:

näyttelyn kuraattori Anne Kaarna-Suomi, puh. 045 2056695
museoamanuenssi Pauliina Kähärä, puh. 0400 79154

Galleria K | Asematie 7 | 01300 Vantaa


Avoinna ke 12–18, to–pe 11–17, la–su 12–16

TAPETILLAJULISTE.png