KOKOELMAT

Artsin Sinä&Minä muotokuvassa -näyttelyn (26.2.–8.5.2016) myötä kokoelmiin hankittiin taiteen tohtori Tero Nauhalta Exception -esitys ja installaatioteos.

 

Vantaalaisten oma taidekokoelma

Artsi on Vantaan oma taidemuseo ja sen yli 10 000 teoksen taidekokoelma näkyy eri puolilla kaupunkia. Kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia teoksia voi Artsin lisäksi nähdä esimerkiksi kaupungintalolla Tikkurilassa, Clarion-hotellissa Aviapoliksessa sekä kirjastoissa, kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Kokoelmateoksiin voi törmätä myös yllättävissä paikoissa, kuten Myyrmäen uimahallissa.

Artsin kokoelman painopisteenä on suomalainen ja kansainvälinen nykytaide, ja kokoelmien juuret ulottuvat aina vuoteen 1961. Vuodesta 2016 lähtien Artsin kokoelmiin on alettu hankkia lisäksi katu-, graffiti- ja performanssitaidetta. Myös julkisen taiteen teokset ovat osa kaupungin taidekokoelmaa.

Kokoelmiin sisältyvät myös laajat Risto Vilhunen-, Pentti Kaskipuro- ja Lauri Santtu -kokoelmat, jotka esittelevät Vantaalla vaikuttaneiden taiteilijoiden elämäntyötä. Taidegraafikko, piirtäjä, professori Lauri Santun (1902–1986) kulttuurihistoriallisesti merkittävään grafiikka- ja piirustuskokoelmaan kuuluu yli 3 000 teosta.  Professori (1930–2010) Pentti Kaskipuron tuotantoa esittelevä kokoelma käsittää yli 200 grafiikanlehteä ja piirustusta. Vantaalainen kuvataiteilija, taiteen kerääjä, ”Sotungin oma ruhtinas” Risto Vilhunen (1945–) lahjoitti vuonna 2009 Vantaan kaupungille merkittävän kokoelman piirustuksiaan, kollaasejaan ja muita teoksiaan.

Artsin kokoelmista voi lukea lisää taidemuseon kokoelmaohjelmasta.

Artsin kokoelmiin hankittujen ensimmäisten katutaide- ja graffititeosten tekijöinä ovat mm. suomalaiset Acton, Boing, EGS, Hende, Salla Ikonen ja Trama. Kuvassa Boingin teos Liikennevaloissa (2016).