KOKOELMAT

Artsin Sinä&Minä muotokuvassa -näyttelyn (26.2.–8.5.2016) myötä kokoelmiin hankittiin taiteen tohtori Tero Nauhalta Exception -esitys ja installaatioteos.

 

Vantaalaisten oma taidekokoelma

Artsi on Vantaan oma taidemuseo ja sen yli 10 000 teoksen taidekokoelma näkyy eri puolilla kaupunkia. Kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia teoksia voi Artsin lisäksi nähdä esimerkiksi kaupungintalolla Tikkurilassa, Clarion-hotellissa Aviapoliksessa sekä kirjastoissa, kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Kokoelmateoksiin voi törmätä myös yllättävissä paikoissa, kuten Myyrmäen uimahallissa.

Artsin kokoelman painopisteenä on suomalainen ja kansainvälinen nykytaide, ja kokoelmien juuret ulottuvat aina vuoteen 1961. Vuodesta 2016 lähtien Artsin kokoelmiin on alettu hankkia lisäksi katu-, graffiti- ja performanssitaidetta. Myös julkisen taiteen teokset ovat osa kaupungin taidekokoelmaa.

Kokoelmiin sisältyvät myös laajat Risto Vilhunen-, Pentti Kaskipuro- ja Lauri Santtu -kokoelmat, jotka esittelevät Vantaalla vaikuttaneiden taiteilijoiden elämäntyötä. Taidegraafikko, piirtäjä, professori Lauri Santun (1902–1986) kulttuurihistoriallisesti merkittävään grafiikka- ja piirustuskokoelmaan kuuluu yli 3 000 teosta.  Professori (1930–2010) Pentti Kaskipuron tuotantoa esittelevä kokoelma käsittää yli 200 grafiikanlehteä ja piirustusta. Vantaalainen kuvataiteilija, taiteen kerääjä, ”Sotungin oma ruhtinas” Risto Vilhunen (1945–) lahjoitti vuonna 2009 Vantaan kaupungille merkittävän kokoelman piirustuksiaan, kollaasejaan ja muita teoksiaan.

Artsin kokoelmista voi lukea lisää taidemuseon kokoelmaohjelmasta.

Artsin kokoelmiin hankittujen ensimmäisten katutaide- ja graffititeosten tekijöinä ovat mm. suomalaiset Acton, Boing, EGS, Hende, Salla Ikonen ja Trama. Kuvassa Boingin teos Liikennevaloissa (2016).

Vantaa on julkisen taiteen tila

Julkiset taideteokset ilahduttavat ja koristavat Vantaata lännestä itään puistoissa, julkisissa rakennuksissa ja katukuvassa. Julkinen taide otetaan huomioon kaupunkisuunnittelun kaikissa vaiheissa. Myyrmäki, Leinelä, Kivistö ja Tikkurilan keskusta ovat Vantaan keskeisiä taidekaupunginosia.

Myyrmäki on graffitin ja katutaiteen kotikaupunki, joka on yhtä ruutuasemakaavaa, joka nivoo tempaavasti taiteen värikkäille reiteille ja raiteille. Myyr Yorkin juna-asema on Suomen ensimmäinen graffitijuna-asema.

Leinelässä kymmenen kuvataiteilijaa on suunnitellut teoksia katu- ja puistoalueille, päiväkotiin, Primavera-aukiolle ja Kehäradan asemalle. Leinelä näyttää mallia, kuinka taideohjelma tekee mahdolliseksi elämyksellisen asuinalueen. Kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko on laatinut alueen taiteen yleissuunnitelman otsikolla Kiertokulku. Asuinkortteleissa vaikuttaa kuvataiteilija Markku Pääkkösen suunnitelma. Puistoissa ja kaduilla liikkujan matkaa valaisevat Tuula Närhisen Yön varjot -teoksen katupintoihin heijastettavat kuvat.  Kulkijan matka jatkuu elämyksellisenä ja puistoissa sijaitsevat moniaistiset Hilda Kozárin Pixtari-penkit, ja istuessa seuraksi voi saada Ellin, Ekin, Kaverin tai Salaseuran. Teoksia saa koskettaa ja haistaakin voi – nimittäin teosten tervantuoksua. Kivistön juna-asemalta voi jatkaa taidekierrosta kaupunginosaan, jonka asuinkortteleissa on lukuisia teoksia. Ympäristötaiteen säätiö palkitsi vuonna 2015 Vantaan kaupungin kumppaneineen Kehäradan taidekaavasta.

Artsin kokoelmiin kuuluu runsaasti grafiikkaa. Kuvassa Pentti Kaskipuron ja Marjatta Hanhijoen grafiikan teoksia Sinä&Minä muotokuvassa -näyttelyssä.

Tikkurilan keskustan on ottanut haltuunsa taiteilijaryhmä Art 4, eli Jaana Brinck, Riikka Latva-Somppi, Merja Ranki ja Outi Turpeinen. Kotiseututeemainen taidekonsepti ja kaupungintalon edustan Vesipeili-allas kutsuvat luokseen viettämään aikaa. Vesipeili- ja Apaja-teokset katsovat myönteisesti tulevaisuuteen: veistoksen pronssisella kalastajatytöllä on hyvä kalaonni ja vesi peilaa valoisaa tulevaisuutta taiteelle ja kaupunkilaisille.

Tikkurilan Asematien eteläisen alikulkuun valmistuu vuonna 2017 valotilataideteos 1708, jonka ovat suunnitelleet Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä yhdessä Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen kanssa. Alikulun kunnostustyö aloitettiin huhtikuussa 2017. Teoksen kuva-aihe ja teosnimen vuosiluku 1708 viittaavat seudun historialliseen Kuninkaan karttaan vuodelta 1708. Takaa valaistu alumiininen rei’itetty seinärakenne ja katupinta muodostavat koko tunnelin kattavan kartaston. Teos toteutetaan kiinteänä osana alikulkukäytävää. Vantaan taidemuseo Artsi vastaa teoksen kuratoinnista ja teos liitetään museon kokoelmaan.

Oletko nähnyt vaurioituneen teoksen? Haluatko antaa palautetta julkisesta taiteesta? Lähetä viestisi osoitteesen artsi@vantaa.fi.