Kokoelmat

Etusivu > Kokoelmat


 

Vantaalaisten oma taidekokoelma

Vantaan taidemuseo Artsi hallinnoi Vantaan kaupungin taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 10 000 teosta. Kokoelman juuret ulottuvat vuoteen 1961. Aluksi kokoelmaan hankittiin paikallisten taiteilijoiden taidetta. 1980- ja 1990-lukujen taitteessa painotus siirtyi kotimaiseen ja pohjoismaiseen nykytaiteeseen, joka tarkoittaa 1960-luvulta eteenpäin tehtyä taidetta. Vuonna 2016 mukaan tulivat katutaide, graffiti ja performanssitaide. Myös julkisen taiteen teokset kuuluvat Vantaan taidekokoelmaan.

Taidekokoelmaan kuuluvia teoksia voi Artsin lisäksi nähdä esimerkiksi kaupungintalolla Tikkurilassa, Clarion-hotellissa Aviapoliksessa sekä kirjastoissa, kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Kokoelmateoksiin voi törmätä myös yllättävissä paikoissa, kuten Myyrmäen uimahallissa.


Kokoelmapolitiikka

Kokoelmapolitiikka eli kokoelmapoliittinen ohjelma on museon kokoelmatyötä ohjaava asiakirja. Se ohjaa kokoelmien kartuttamista, tallennusta, säilyttämistä ja konservointia sekä määrittää esimerkiksi, kuinka kokoelman esillä pitäminen, tutkimus ja lainaustoiminta toteutetaan.

Vantaan taidemuseo Artsin kokoelmapoliittinen ohjelma on hyväksytty kaupunkikulttuurilautakunnassa 25.1.2022. Ohjelma päivitetään noin viiden vuoden välein.


Säilytyskokoelmat

Säilytyskokoelmat ovat kokoelmaan kuuluvia alakokoelmia. Näiden kokoelmien teoksia ei pääsääntöisesti talleteta, eli sijoiteta kaupungin virastoihin ja laitoksiin. Vantaan taidemuseo Artsin kolme säilytyskokoelmaa edustavat vantaalaisia ja Vantaalla varttuneita taiteilijoita.

Taidegraafikko, piirtäjä, professori Lauri Santun (1902–1986) kulttuurihistoriallisesti merkittävään grafiikka- ja piirustuskokoelmaan kuuluu yli 3 000 teosta.

Professori (1930–2010) Pentti Kaskipuron tuotantoa esittelevä kokoelma käsittää yli 200 grafiikanlehteä ja piirustusta.

Vantaalainen kuvataiteilija, taiteen kerääjä Risto Vilhunen (1945–) lahjoitti vuonna 2009 Vantaan kaupungille merkittävän kokoelman piirustuksiaan, kollaasejaan ja muita teoksiaan.


Katu-, graffiti- ja performanssitaide

Liikennevaloissa, Boing (2016)

Vuonna 2016 Vantaan taidemuseo Artsi päätti erikoistua graffitiin ja katutaiteeseen osana toimintaansa. Erikoistumiselle löytyvät pitkät, pysyvät ja hyvin luontevat perustelut Vantaan historiasta ja myönteisestä nykyisyydestä. Myyrmäkeen ensimmäiset graffitit ilmestyivät 1980-luvulla ja nykyään Myyrmäkeä ollaan maalaamassa eurooppalaisittain merkittäväksi katutaidekohteeksi.

Katutaide- ja graffitikokoelman ensimmäiset hankinnat tehtiin vuonna 2014 Meidän katu -näyttelystä. Ensimmäisiä kokoelmaan liitettyjä tekijöitä olivat muun muassa Hende, Deos, Salla Ikonen, Parazite ja Tazer.

Exception, Tero Nauha (2016)

Samoin kuin katu- ja graffititaide, myös performanssitaide on ymmärretty katoavaksi taiteeksi: performanssiteoksilla on tietty kesto ja se tapahtuu tietyssä paikassa – tässä ja nyt. Katoavan ja väliaikaisen luonteensa takia performanssitaidetta nähdään nykypäivänä harvoin museoympäristössä ja se pakenee graffitin ja katutaiteen käsitteiden tavoin edelleen taidehistoriallisia määrittelyjä.

Vantaan taidemuseon ensimmäinen performanssihankinta, Ars Fennica 2007 -voittaja Roi Vaaran ja Beate Linnen teos ”Viisi”, hankittiin Meidän katu -näyttelyn myötä syksyllä 2014. Artsin Sinä&Minä muotokuvassa -avajaisnäyttelyn myötä hankittiin taiteen tohtori Tero Nauhalta ”Exeption” -niminen esitys- ja installaatioteos.

 
 

Miksi kokoelmaa kerätään?

Museo on muistiorganisaatio. Muistiorganisaatio tarkoittaa laitosta, jonka tehtävä on kulttuuriperinnön säilyttäminen tuleville sukupolville. Muistiorganisaatiot ylläpitävät kansakunnan muistia tallentamalla ja säilyttämällä tärkeitä kansallisia aineistoja ja esineitä sekä tuottamalla niihin perustuvia palveluita. Yksi taidemuseon tehtävistä on kuvataiteen ja siihen liittyvien ilmiöiden tallentaminen ja säilyttäminen. Siksi myös Vantaan taidemuseo kerää taidekokoelmaa.


Miten Artsin kokoelmat kasvavat?

Taidehankinnat tehdään pääsääntöisesti museon omista vaihtuvista näyttelyistä, suoraa taiteilijoilta tai gallerioista. Kokoelma- ja näyttelytoiminnan yhteistyö on tiivistä ja kokoelmahankintoja ohjaa paljon Artsin oma näyttelyprofiili.

Vantaan taidemuseo Artsin johtaja tekee päätökset taidehankinnoista yhdessä kokoelma- ja näyttelyamanuenssin kanssa. Teoksia hankkiessa otetaan huomioon nykytaiteen eri muodot ja tärkeä hankintaa ohjaava tekijä on ennen kaikkea teoksen korkea laatu sekä soveltuvuus Artsin kokoelmiin.

Artsin kokoelmat karttuvat myös lahjoitusten avulla. Myös lahjoitusten suhteen noudatetaan hankintaperusteissa määriteltyä linjaa ja Artsin kokoelmaprofiilia.

Artsin kokoelmat sisältävät tällä hetkellä kolme lahjoituskokoelmaa: Korson yhteiskoulun taiderahaston taidekokoelma, Kanniston koulun kokoelma ja Veikkauksen taidekokoelma.


Poikkeusjana graffiti ja katutaide

Artsi on erikoistunut graffitiin, katutaiteeseen ja performanssiin osana toimintaansa. Keräämme ja talletamme osaksi arkistoamme kuvia korona-ajan graffiteista ja seinämaalauksista. Ohessa on valikoima meille lähetettyjä kuvia.
Mikäli näet korona-aiheisen graffitin, nappaa kuva ja lähetä meille. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.