näyttely on päättynyt

KORSON KRIMINAALIT ARTSIN LÄMPIÖSSÄ 25.10.2018-17.3.2019

Syyskuussa 2018 ilmestynyt Korson kriminaalit -kirja kertoo 1960–80-luvuilla Korsossa toimineesta nuorisojoukosta, joka ansaitsi rahaa muun muassa viinan ammattimaisella trokaamisella, varkauksilla, shekkipetoksilla, kiristyksellä ja parituksella. Kirjaa varten kirjailija Ansu Kivekäs haastatteli aikamiehiksi varttuneita entisiä kriminaaleja. Projektin yhteydessä Ville Juurikkala kuvasi entisistä kriminaaleista vaikuttavat muotokuvat, jotka ovat esillä Artsin lämpiössä. Korson kriminaalit -valokuvanäyttely on itsenäinen osa Artsin Suomi Finland 101 -näyttelyä.

Ville Juurikkala on vantaalaislähtöinen valokuvaaja, musiikkivideo- sekä elokuvaohjaaja. Hän on valokuvannut promootiokuvia sadoille eri artisteille sekä tehnyt valokuvakirjoja, musiikkivideoita ja dokumenttielokuvia ympäri maailmaa.

Ansu Kivekäs on vantaalainen kirjailija. Hän on kirjoittanut useita kiitettyjä ja palkittuja nuortenkirjoja sekä rikosromaanin Perhosveitsi.

Juurikkalan valokuvia täydentävät haastattelutallenteista kootut tarinat, jotka on yleisölle kuunneltavaksi editoinut Juha Hujanen. 

Yleisön pyynnöstä näyttelyn jatkuu aluperäistä suunnitelmaa (25.10.2018-13.1.2019) pidemmälle 17.3.2019 asti. Näyttelyn jatkoaika on omistettu Rauski Lehmusvyöryn (1951-2019) muistolle.

Ville Juurikkala kertoo projektin herättämistä ajatuksista:

”Olin ensin ajatellut tätä vanhan Los Angeles-tuttuni Estevan Oriolin tyyliin, mutta tajusin ettei näistä tullutkaan sillä tavalla rajuja. Eniten läsnä on herkkä ihminen.

Aloin miettiä miten me kaikki olemme ihmisiä, mutta yhtä lailla me kaikki teemme pahaa elämämme aikana. Jotkut tekevät rikoksia - toiset vain elävät nyky-yhteiskunnan ihanteiden mukaan. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvana on hyvin vaikea nähdä itseään yhtään muotokuvien ihmisiä parempana.

Mä en tarkoita tätä puolustamaan rikoksia. On vain hyvä nähdä rehellisesti mitä tarkoittaa kun elämme sellaisten ihanteiden mukaan missä älyn voimalla palvomme nuoruutta, nopeutta ja lyhytnäköistä ’jatkuvaa kasvua’. Kokemuksen viisautta ja hitaampaa elämää emme osaa arvostaa.”