PAX -nettisivulogo_harmaa pohja.png
Jansson 1.png
PAX -nettisivulogo_harmaa pohja.png

PAX - puhutaan rauhasta


SCROLL DOWN

PAX - puhutaan rauhasta


Pax – puhutaan rauhasta -näyttely tuo esiin erilaisia näkökulmia rauhaan ja rauhan käsitteeseen taiteen keinoin.

Mitä rauha merkitsee taiteilijalle? Mitä se merkitsee tässä ajassa ja tässä historiassa elävälle ihmiselle?

Vantaan taidemuseo Artsin uuden näyttelyn teema on rauha, eräs historiamme käytetyimmistä eufemismeista. Viimeisen vuosisadan aikana rauhan avulla on oikeutettu sotia, kolonialismia, kansanmurhia, riistoa ja sortoa.

PAX –näyttely haluaa kysyä, mitä kaikkea rauha todella tarkoittaa. Alkaako rauha sittenkään, kun aseilla ampuminen loppuu? Onko rauha rauhaa kaikille? Miksi sota esitellään meille rauhana tai ainakin sen takaajana? Taiteilijat tarkastelevat rauhan käsitettä yllättävistä näkökulmista; Pekka Elomaan rauhalliset maisemat paljastuvat Suomen sisällissodan unohtuneiksi teloituspaikoiksi, Sasha Huberin teoksissa ihminen rikkoo pysyvästi luonnonrauhan, Darren Cullenin teokset ihmettelevät, miksi glorifioimme sodasta pois kaiken kauheuden ja Ismar Cirkinacigin kauniit kukat ovat saaneet energiansa sodan kauheuksista.

Näyttelyssä on esillä teoksia Vantaan kaupungin taidekokoelmasta ja lainateoksia muista museoista ja kokoelmista. Lisäksi mukana on uusia teoksia, jotka syntyivät Artsin kutsuessa graffitin ja katutaiteen taiteilijoita pohtimaan näyttelyn teemaa.

PAX - puhutaan rauhasta -näyttely sisältää kaksi vaihtuvaa itsenäistä näyttelyä, joiden teemat liittyvät rauhaan; Tove Janssonin Hobitti-näyttelyn ja Erkki Pirtola kuvia ja sanoja -näyttelyn.

 

 

PAX- puhutaan rauhasta näyttelyn itsenäinen osa on Tove Janssonin Hobitti -näyttely, joka on esillä 16.3.-3.6.2018. Tove Janssonin Hobitti-kuvitukset ovat ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa esillä yleisölle.

Tutustu näyttelyyn tästä.

 

 

Hobitti -näyttelyn jälkeen avaamme PAX – puhutaan rauhasta -näyttelyn sisällä toisen itsenäisen näyttelyn, jonka teema liittyy rauhaan. Kuvataiteilija Erkki Pirtolan kuvia ja tekstejä yhdistelevä näyttely esittelee suomalaisen kuvataiteen sanataiturin, jonka laajaan tuotantoon kuului myös sarjakuvia.

 

pax – puhutaan rauhasta LISÄTIEDOT:

Vs. museon päällikkö Jyrki Nieminen  
jyrki.nieminen@vantaa.fi

Yleisötyön amanuenssi Eeva Hytönen
eeva.hytonen@vantaa.fi

Taidekasvattaja Helena Eräkare
helena.erakare@vantaa.fi

Kokoelma-amanuenssi Pauliina Kähärä
pauliina.kahara@vantaa.fi

 

16.3.–29.7.2018

PAX –

puhutaan

rauhasta

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.3.–3.6.2018

Tove

Janssonin

hobitti


 

 

5.6.–29.7.2018

Erkki Pirtolan

kuvia ja

sanoja

Jansson 1.png

Tove Janssonin Hobitti


Tove Janssonin Hobitti


tove janssonin Hobitti

16.3.-3.6.2018

Tove Janssonin 21 Hobitti-kuvituspiirrosta ovat ensimmäistä kertaa esillä tässä laajuudessaan. Teokset on lainattu Vantaan taidemuseo Artsiin Tampereen Muumimuseosta.


Astrid Lindgren, ruotsalainen lastenkirjailija ja kustannustoimittaja, pyysi 1960 Tove Janssonia kuvittamaan J. R. R. Tolkienin Hobitin uuden ruotsinnoksen Bilbo – en hobbits äventyr. Lindgren kirjoitti: ”Kun lukee kirjaa, näkee Tove Janssonin piirrokset edessään ja sanoo itselleen, että tästä tulee vuosisadan lastenkirja, joka elää kauan sen jälkeen, kun meidät on kuolleina kuopattu.” Kuvitukset julkaistiin 1962 ja niitä käytettiin myöhemmin myös Hobitin suomenkielisissä painoksissa.


Kuvittaessaan Hobittia Tove Jansson piirsi pikemminkin vaikutelmia Tolkienin tekstistä kuin sen kirjaimellisia toisintoja. Kuvitukset olivat myös Janssonin yritys muuttaa omaa piirtämisen tapaansa. Lähettäessään valmiit kuvat Astrid Lindgrenille Jansson kirjoitti: ”Olen yrittänyt vapautua muumityylistä reiluilla viivoilla ja huolellisesti täytetyillä pinnoilla.”


Myöhemmin Tove Jansson kirjoitti Suomen Tolkien-seuran puheenjohtaja Mikael Ahlströmille ”För mig var det ett äventyr att få illustrera The Hobbit” eli ”Minulle Hobitin kuvittaminen oli seikkailu”. (Tove Janssonin kirje Mikael Ahlstörmille, 26.6.1992).

Menneet näyttelyt


Menneet näyttelyt


Menneet näyttelyt

16.3.2017–14.1.2018

17.6.2016–15.1.2017