Vantaan katutaidekesä 2018: Street Art Vantaan ja Vantaan taidemuseo Artsin katutaidehankkeet

Seinähullu Vantaan toinen vuosi huipentuu: nyt on kotimaisten taiteilijoiden vuoro!

Viime kesänä Vantaalla maalanneet kansainväliset muraalitaiteilijat viitoittivat tietä kotimaisille taiteilijoille: tänä kesänä on suomalaisten vuoro näyttää taitonsa.

Suomen kulttuurirahaston rahoittama kahden vuoden Taide²-hanke, Vantaan oma katutaiteen suurhanke Seinähullu Vantaa huipentuu, kun keväällä 2017 Vantaan taidemuseo Artsin järjestämässä avoimessa taiteilijahaussa valitut viisi kotimaista taiteilijaa maalaavat muraalinsa Länsimäkeen ja Koivukylään.

Seinähullu Vantaan muraalitaiteilijat ovat:
Länsimäki: Maria Kivilaakso, JP Köykkä ja Taneli Stenberg.
Koivukylä: Peetu Pasanen ja Minttu Pyykkönen.

Ulkomaalauskauden päätyttyä tiimi matkustaa Amsterdamiin esittelemään töitään kansainväliselle katutaideagentuurille, hankkeen yhteistyökumppanille Street Art Todaylle. Seinähullu Vantaa on katutaiteeseenkin erikoistuneen Vantaan taidemuseo Artsin hanke, jota 2013 perustettu taidekollektiivi Street Art Vantaa tuottaa Suomen kulttuurirahaston rahoituksella.

Muraalien sijainnit ja aikataulut

Koivukylän kaksi seinän päätyä sijaitsevat Konttitiellä asukastila Tuulikontin vieressä ja ovat VAV Asunnot Oy:n omistamia. Länsimäen seinän päädyt ovat yksityisessä omistuksessa ja sijaitsevat kaikki Suunnistajankujalla muodostaen näin kolmen suuren teoksen urbaanin gallerian. Muraaliteosten sijoittelua on suunniteltu yhteistyössä taidemuseo Artsin kanssa. Seinähullu Vantaan taiteilijat seinille nostaa Cramo.

Koivukylä:
Konttitie 4–6: Peetu Pasanen, 27.6.-4.7.
Konttitie 4 (Asukastila Tuulikontti): Minttu Pyykkönen, 18.6.–26.6.

Länsimäki:
Suunnistajankuja 6: Taneli Stenberg, 31.7.–11.8.
Suunnistajankuja 4: JP Köykkä, 12.8.–20.8.
Suunnistajankuja 10: Maria Kivilaakso, 21.8.–31.8.

Aikataulut voivat vielä muuttua. Lisätietoa Street Art Vantaalta.

“Hankkeemme ei ole perinteinen katutaidefestivaali, vaan pääpaino on tänä vuonna yli vuosi sitten perustetun taiteilijaviisikon kehittämisellä ja yhdessä oppimisella. Koetamme saada kotimaisia maalareita ulkomaille hommiin ja Vantaata maailmankartalle. Panostamme myös asukastyöhön, johon uppoaakin helposti paljon aikaa, mutta joka on parhaimmillaan kaikkein palkitsevinta” , sanoo Street Art Vantaan Jesse Pasanen.

“Viiden hengen taiteilijatiimi on mukavan moniääninen. Kaikki hankkeeseen valitut olivat vielä 2017 keväällä meille täysin uusia tuttavuuksia Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Mukana on eri tyylisiä innokkaita maalareita – porukasta löytyy taidekasvattajaa, kuvataiteilijaa ja graffititaustaista tekijää. Halusimme haastaa itseämme ja luoda kiinnostavan tiimin. Moni hyvä ja urallaan pitkällä oleva taiteilija jäi valitsematta porukkaan” , Jesse Pasanen kertoo taiteilijaryhmän taustoista.

Seinähullu Koivukylä: asukkaiden kädenjälki näkyy Vantaalla

Koivukylän yhteisötaidekohteet:
- Koivukylän kirjaston lastenosaston viereiset ostoskeskuksen seinät ovat jo saaneet asukkaita inspiroivista kirjoista ja satumaailmoista ammentavan teoksen toukokuussa.
- 4.–5.6. Rautkallion päiväkodin lasten suunnittelemat linnut maalataan isompien lasten kanssa päiväkodin vastapäisen rakennuksen seinään, jossa sijaitsee asukastila Kafnetti. Rakennuksen teoskokonaisuus tulee ulottumaan koko rakennuksen ympäri kesän aikana.
- 11.–14.6. Havukosken nuorisotalon nuorten omat yhteisötaideteokset: mm. jakokaappien tuunausta.

Yhteisötaidetta ja yhteissuunnittelua käyttäen Street Art Vantaan yhteisöpedagogi Jenni Väisänen ja taiteilija Maikki Rantala muuttavat asukkaiden eniten toivomia pintoja taideteoksiksi asukkaiden ja taiteilijavieraiden kanssa alkukesästä.

“Koivukylän uuden keskustan rakentumista lähivuosina ja julkisia taideteoksia odotellessa Seinähullun yhteisötyö kaunistaa asukkaille tärkeitä ja keskeisiä seiniä. Koivukylässä julkisen taiteen suunnitelma ja katutaidetyöskentely elävät rinnakkain mielenkiintoisella tavalla,” Maikki Rantala kertoo.

“Meille tärkeää katutaidetoiminnassa on alueiden voimaannuttaminen ja se, että pystytään tuomaan nopeastikin positiivista muutosta ympäristöön. Katutaiteen olemukseen kuuluu, että kaikki ei ole pysyvää. Mutta parikin vuotta on pitkä aika katsella ankeaa betoniseinää - varsinkin lasten ja nuorten perspektiivistä ”, Väisänen ja Rantala korostavat.

“Asukkaille merkitykselliset Koivukylän kirjasto, asukastilat Kafnetti ja Tuulikontti, Rautkallion päiväkoti ja Havukosken nuorisotalo ovat nyt toimintamme keskiössä ja saavat siksi lähiympäristönsä pintoihin maalattua muodonmuutosta” , kertoo yhteisöpedagogi Jenni Väisänen. “Asukkaita on innostettu mukaan ideoimaan ja toimimaan tammikuusta alkaen.”

Seinähullu Koivukylä -asukasryhmä löytyy Facebookista.

 

Vantaan kaupunki mukana katutaidehankkeissa

 

Kolmen juna-aseman kokonaisuus Länsi-Vantaalla

Vantaan katutaidekesässä tapahtuu paljon, muun muassa Myyrmäen kupeessa sijaitsevan Louhelan juna-aseman maalaushanke, jonka Street Art Vantaa tuottaa kaupungin tilauksesta.

Aseman taiteellinen kokonaisuus rakentuu Vesa Haapalan runon ” Jokiyöt ” (2007) ympärille. Runo on Haapalan Vantaa -runoteoksesta, joka voitti ilmestymisvuonnaan Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon.

Louhelan juna-asema sijaitsee kehäradalla Myyrmäen ja Martinlaakson rautatieasemien välissä. Kumpikin edellä mainituista asemista tunnetaan jo katutaiteestaan, jälkimmäinen viime kesältä Street Art Vantaan toteuttamasta yhdeksän taiteilijan toteuttamasta ”Urbaani sinfonia” -kokonaisuudestaan.

Valmistuessaan Louhelan juna-aseman taidekokonaisuus luokin Vantaalle uniikin kolmen katutaideaseman kokonaisuuden, todellisen urbaanin triptyykin.

Asemaa on toteuttamassa Street Art Vantaan taiteilijoiden Jesse Pasasen, Maikki Rantalan ja Essi Ruuskasen lisäksi Seinähullu Vantaa -taiteilijaryhmä Mintty Pyykkönen, Peetu Pasanen, JP Köykkä, Taneli Stenberg ja Maria Kivilaakso , Vantaan taiteilijaseuran Anna Semerdjiev , helsinkiläinen graafinen suunnittelija Juha Liede ja Barcelonassa opiskeleva helsinkiläinen kuvataiteilija Anetta Lukjanova. Yhtenäistä teoskokonaisuutta on työstämässä yhteensä kymmenen maalaria.

Aseman teoskokonaisuuden avajaiset järjestetään sunnuntaina 5.8.2018.

Ulkovalaistuskeskuksen jakokaapit saavat väriä pintaansa

“Katutaide ei ole vain suurikokoisia maalauksia. Katutaidekaapit luovat asukkaille ja vierailijoille taidereittejä suurten teosten väliin. Rakastamme katutaiteen koko skaalaa pikkuruisista tarroista jättimuraaleihin asti” , iloitsee ulkovalaistuskaappien taiteistamishanketta vetävä Street Art Vantaan Jesse Pasanen.

Street Art Vantaa toteuttaa yhteistyössä Vantaan kaupungin kuntatekniikan ja ulkovalaistuskeskuksen kanssa reilun 15 jakokaapin teossarjan Itä-Vantaalle. Eri taiteilijoiden maalaamia taidekaappeja ilmestyy kesän aikana Hakunilaan ja Länsimäkeen. Jakokaappeja maalaavat taiteilijoiden lisäksi asukkaat ja nuoret Street Art Vantaan ohjauksessa.

Yhteystiedot:

Jyrki Nieminen
Museon päällikkö vs
Substitute Museum Director
Vantaan kaupunki Vantaan taidemuseo Artsi | Kulttuuripalvelut
Paalutori 3 | F I -01600 Vantaa, Finland
+358 40 8407344
jyrki.nieminen@vantaa.fi
www.artsimuseo.com
 

Jesse Pasanen
Street Art Vantaa
+358 50 516 3594
jesse@jessepasanen.com
www.streetartvantaa.com