Urban Hitchhiking

Vaskivuoren lukiolaiset yhteistyössä taiteilija Tuuli Mallan kanssa

Näyttely Artsin lämpiössä 5.10.-21.10.2018

Urban Hitchhiking soveltaa perinteisen liftaamisen ideaa urbaanissa tilassa. Erona perinteiseen liftaukseen on se, että nyt ei liftata ajoneuvon kyytiin, vaan kanssakävelijän seuraan. Tämä tapahtuu asettumalla jalankulkijoiden keskelle ja nostamalla peukalo pystyyn. Tarkoituksena on kohdata satunnainen ohikulkija ja jakaa hänen kanssaan pieni hetki elämää. Urban Hitchhiking:in ovat kehittäneet kaupunkitaiteilija Lauri Jäntti ja esitystaiteilija/kaupunkitutkija Tuuli Malla.

Elo-syyskuussa 2018 Vaskivuoren abit pääsivät äidinkielentunneilla kokeilemaan tuntemattomien kohtaamista Urban Hitchhiking:in muodossa. Uudessa opetussuunnitelmassa käsitellään vuorovaikutusetiikkaa, johon liftaus sopi erinomaisesti. Jokaisella seitsemällä ryhmällä oli kaksi työpajaa, joista ensimmäisessä liftattiin vapaasti keskustellen ja toisessa itse muodostettuja tutkimuskysymyksiä lähestyen. Molemmilla kerroilla opiskelijat jalkautuivat Myyrmäen kaduille ja toreille pareittain tai kolmen porukassa. Myös opettajat liftasivat.

 Osalle jo lämmittelyharjoitukset, joissa otettiin katsekontaktia muihin opiskelijoihin oli jännittävää, osalle liftaus tuntui luontevalta. Keskusteluissa esille nousi mm. kysymyksiä sosiaalisista kuplista, eri ikäryhmien käyttäytymisestä, suomalaisesta kulttuurista, luottamuksesta ja sukupuolen ilmentymisestä julkisessa tilassa. Jotkut opiskelijoista huomasivat myös olevansa tekemässä taidetta ja performanssia.

 Teos koostuu mukana olleiden opiskelijoiden ottamista kuvista ja teksteistä.

urban_hitchiking_fb_event.png