Tarja Ervasti

Etusivu > Julkinen taide > Kotiinpaluu > Tarja Ervasti


 

Tarja Ervasti: Pajupesä, Jälkiä ja Piikkikotilo

 

 
Taideteoksen muoto muistuttaa pajua.

Luonnoskuva teoksesta Pajupesä. Luonnoskuva: Tarja Ervasti, kuvankäsittely: Saana Volanen.

Tarja Ervastin teoskokonaisuus sijoittuu Häkilänniitynaukiolle ja sen läheisille kaduille. Alueen luonnontilaisesta maisemasta inspiroituneet valotaideteokset luovat kaupunkitilaan kerrostumia rakennetun ympäristön alle kätkeytyneestä luonnosta. Reiteillä liikkuvat ihmiset voivat havaita merkkejä ja muistumia eläinten ja kasvien elämästä niityn kosteikossa.

Teoskokonaisuus koostuu teoksista Pajupesä, Jälkiä, yhteisteoksesta Piikkikotilo Johanna Rytkölän kanssa sekä Rytkölän istuttavien veistosten taidevalaistuksesta. Teosten toteutuksessa on otettu ekologisuus huomioon LED-valonlähteiden käytön, materiaalivalintojen sekä valaistuksen ajastuksen kautta.

Pajupesä on kokonaisuuden pääteos. Häkilänniitynaukiolle sijoittuva teos on maamerkki, joka luo jo kaukaa havaittavan tunnelmallisen ja vaikuttavan näkymän. Valoteoksen lähtökohta on kosteikossa viihtyvä paju. Kuusimetrinen teos koostuu CorTen-teräksisestä rungosta, jota kuvioivat valohehkuiset luontoaiheet, kolmesta teräsverkosta muodostuvasta lehtimäisestä osasta spiraalimaisesti kiertyvine oksineen sekä niiden valoelementeistä. Lehtimäisten osien valaistus luo mielikuvia pajun värityksestä eri vuodenaikoina ja lehtien väreilystä tuulessa. Teokselle ohjelmoidaan useita valo-ohjelmia eri vuodenajoille.

Jälkiä-teos koostuu valaisinpylväiden kuoriin laserleikatuista luontoaiheisista kuvioista, jotka hohtavat pylväiden sisältä heijastuvaa valoa, sekä gobo-projisoinneista alueen kaduilla ja kujilla. Projisointien lähtökohta on kesäinen kuivunut ja halkeillut savimaasto, johon eläimet ja kasvit ovat jättäneet jälkiä.

Piikkikotilo on yhteisteos Johanna Rytkölän kanssa. Leikkiin kutsuva labyrinttimäinen teos koostuu katupintaan ladotusta kahden erivärisen graniitin kotilokuviosta sekä sitä elävöittävästä valoprojisoinnista. Valaistuksen keinoin luotu kotilokuvio tekee teoksen eläväksi pimeällä sekä talvella kiveyksen peityttyä lumeen.

Ervasti suunnittelee valaistuksen myös Johanna Rytkölän teoskokonaisuudelle Valtaistuimia flooralle ja faunalle. Taidevalaistus toteutetaan gobo-projisointeina, joiden aiheet kuvaavat alueen kasvillisuutta abstraktilla muotokielellä.