Hemma hos Mästare K

 Etusivu > Galleri K, Dickursby > Utställningar > Hemma hos Mästare K – Grafiker Pentti Kaskipuro i Vanda 


 
Illustration bild

Bild: Pro Kaskipuro ry.

Hemma hos Mästare K – Grafiker Pentti Kaskipuro i Vanda 8.9–26.11.2023  

På Galleria K:s 10-årsjubileumsutställning visas verk från Vanda konstmuseum Artsis omfattande Pentti Kaskipuro-samling. Utställningen är också en hyllning till galleriets första utställning. Galleria K slog upp dörrarna i november 2013 med en utställning om Pentti Kaskipuro, Mestari K:n surrealistisia kertomuksia. Också bokstaven K i galleriets namn hänvisar till Kaskipuro – en av Vandas mest kända bildkonstnärer. 

Pentti Kaskipuro (1930–2010) alias Mästare K var en självlärd konstnär som bodde och arbetade i Korso i Vanda nästan hela sitt liv. Utställningen visar landskap, stadsmiljöer och porträtt från Kaskipuros tidiga produktion. Också ett antal verk från Kaskipuros senare produktion, där motivet är interiörer, finns utställda. I verken på utställningen har Kaskipuros egen näromgivning och till exempel omgivningarna vid hemmet i Korso samt föremål i hemmet förevigats.  


Utställning

På Galleria K:s 10-årsjubileumsutställning visas verk från Vanda konstmuseum Artsis omfattande Pentti Kaskipuro-samling. Galleria K slog upp dörrarna i november 2013 med en utställning om Pentti Kaskipuro, Mestari K:n surrealistisia kertomuksia. Också bokstaven K i galleriets namn hänvisar till Kaskipuro – en av Vandas mest kända bildkonstnärer. 

Pentti Kaskipuro (1930–2010) alias Mästare K var en självlärd konstnär som bodde och arbetade i Korso i Vanda nästan hela sitt liv. Han inledde sin konstnärliga karriär på 1950-talet med verk som föreställde människor och landskap. Verken skildrade ofta städer som industrialiserades: fabriksbyggnader och stadsmiljöer där man ibland skymtade grovt skissade människofigurer. I början av 1960-talet började Kaskipuro avbilda bekanta föremål från hemmet och vardagliga motiv i sina verk, framför allt bekanta råvaror från köket såsom lök, kålrot och potatis. 

I centrum för utställningen i Galleria K står landskap, stadsmiljöer och porträtt från Kaskipuros tidiga produktion, som visats för publiken mer sällan. Också ett antal verk från Kaskipuros senare produktion, där motivet är interiörer, finns utställda. I verken på utställningen har Kaskipuros egen näromgivning och till exempel omgivningarna vid hemmet i Korso samt föremål i hemmet förevigats. 

Samtliga verk på utställningen ingår i Vanda konstmuseum Artsis Pentti Kaskipuro-samling. Vanda stad införskaffade samlingen år 1992 och den omfattar över 200 grafiska blad och teckningar. Samlingen innehåller verk från 1950-talet fram till 1990-talets början och är en täckande genomskärning av konstnärens produktion. 


Biografi

1930 Pentti Ensio Krut föds i Helsingfors den 10 oktober till arbetare Sulo Vihtori och Lempi Johanna (f. Nyholm) Kruts familj med sex barn. 

1935 Familjen byter efternamn till Kaskipuro. 

1937 Inleder skolgången i Kervo. 

1940 Familjen flyttar till Helsingfors, studierna fortsätter vid Berghälls folkskola. 

1942 Skickas som krigsbarn till Sverige för ett halvår.  

1943 Bosatt i Korso, inleder studierna vid läroverket Helsingfors II lyceum. Flyttar åter till Sverige under fortsättningskriget och går två årskurser vid ett läroverk. Intresset för konst och en konstnärskarriär vaknar. 

1944 Återvänder till Finland när kriget är över. 

1947 Söker till den grafiska linjen vid Konstindustriella läroverket i Helsingfors, men kommer inte in. 

1948 Börjar studera bildkonst på egen hand och arbetar samtidigt vid Yhtyneet Kuvalehdet. Blir privatelev hos konstnär Yrjö Verho. 

1949 Gifter sig med Ilta Tuulikki Simonen. 

1952 Arbetar som dekoratör vid Andelsaffären Elanto. Studerar en termin i grafiker Aukusti Tuhkas klass. 

1953 Flyttar till huset på Storkvägen i Korso som Ilta Tuulikkis föräldrar har byggt på 1930-talet. Debuterar på utställningen Nuorten näyttely i Helsingfors.   

1956 Den första separatutställningen i Hotell Tornis ateljébar i Helsingfors. 

1959 Huset på Storkvägen övergår till Pentti och Tuulikki när svärmodern avlider. Styrelsemedlem och styrelseordförande i Finlands konstgrafiker rf fram till år 1974. 

1961 Hittar sitt eget uttryck och de första stilla stillebenen från hemmets omgivning uppstår.  

1962 Tilldelas priset vid Finlands konstakademis triennal och tar det slutliga steget till att bli en fri konstnär. 

1964 Deltar som Finlands representant i Venedigbiennalen med tio verk. Utställningen blir en vändpunkt i karriären och det konstnärliga genombrottet.  

1965 Arbetar som grafiklärare vid Konstindustriella högskolan fram till år 1974. Den så kallade Kaskipuroskolan uppstår. 

1970 Utses till ordförande för Finlands konstgrafiker rf. Styrelsemedlem och styrelseordförande i Finlands konstgrafiker rf fram till år 1974. 

1971 Tar emot Pro Finlandia-medaljen.  

1974 Utses till konstnärsprofessor vid Konstindustriella högskolan, innehar tjänsten fram till år 1979. Tar emot Prins Eugen-medaljen som tilldelas nordiska konstnärer för framstående konstnärlig gärning. 

1979 Utses till Årets konstnär vid Helsingfors festspel och håller i samband med detta en utställning i Domkyrkans krypta. 

1990 Förlänas hederstiteln professor.  

1992 Vanda stad köper med medel ur 10-årsjubileumsfonden en samling som presenterar Kaskipuros produktion och som sammanlagt omfattar 234 verk. 

2005 Donerar sin konstnärliga produktion och sitt arkiv till Sara Hildén-stiftelsen. 

2010 Avlider efter en långvarig sjukdom den 4 september i Kauniala sjukhus i Grankulla. Avsnittet om Kaskipuro som ingick i Vanda konstmuseums utställning ”Suu kuin seitsemän leivän uuni” blir en hyllning till Mästare K. 


Som elev till Mästare K och i hans ateljé

Pentti Kaskipuro var en pionjär inom den finländska konstgrafiken som utvecklade konstarten och lärde ut den. Han arbetade som grafiklärare vid Konstindustriella högskolan i nästan ett årtionde, under vilken tid den så kallade Kaskipuroskolan, välkänd i den finländska konstgrafikens historia, bildades. Pentti Kaskipuro, eller Mästare K som hans elever kallade honom, var en beundrad lärare som lärde sina elever grafiska tekniker i kompromisslös anda. Till Mästare K:s skola hörde ett flertal framstående grafiker såsom Outi Heiskanen, Esa Riippa, Marjatta Hanhijoki och Elina Luukanen.

Som teknik i sina grafiska verk använde Kaskipuro vanligtvis etsning, akvatint och torrnål. Kombinationen med torrnål och akvatint gav möjlighet att skapa skarpa linjer och en djup svart bakgrund. Kaskipuro själv har beskrivit sitt arbete enligt följande:

”Mitt verktyg är oftast en etsnål med diamant- eller stålspets, med vilken jag ristar in bilden på kopparplåten. Beröringen med materialet är ytterst viktig för mig.”

Bildtexter:

Kaskipuros ateljé låg på ovanvåningen i hemmet, i ett rum som renoverats av ett gammalt vindsrum. Arbetsrummet dominerades av det kraftigt lutande snedtaket och en vitkalkad skorsten, intill vilken en etsningspress stod.

I ateljéns andra ände stod ritbordet, ett stort staffli och Yrjö Kukkapuros stol Plaano med svart läderklädsel. På stafflit står Kaskipuros verk Sisäkuvia (1979).

Bildkälla: Pro Kaskipuro ry:s bildarkiv


Hemma hos Kaskipuro på Storkvägen

Pentti Kaskipuro bodde i Korso i Vanda från 1950-talet fram till sin död år 2010. I Korso bodde Kaskipuro och hans fru Tuulikki (f. Simonen) i Tuulikkis barndomshem på Storkvägen. Hemmet fanns i ett frontmannahus som Tuulikkis föräldrar byggde på 1930-talet och som senare utökats med en tillbyggnad. På tomten fanns också bastu och förråd samt en stor trädgård. Sommartid var huset så gott som osynligt bland de grönskande träden. 

Interiören och inredningen hos familjen Kaskipuro återspeglade samma tidlöshet och stillhet som vi känner igen från Kaskipuros grafik. De klassiska möblerna tillsammans med konstverken i hemmet skapade en hemtrevlig och tidlös atmosfär.  

I biblioteksrummet stod Yrjö Kukkapuros bord Saturnus omgivet av wienerstolar som också är bekanta från flera av Kaskipuros verk. 

“Jag kan inte lämna detta hus, förrän sedan med fötterna före.”   

Bildkälla:  Pro Kaskipuro ry:s bildarkiv