tove janssonin Hobitti

16.3.-3.6.2018

Tove Janssonin 21 Hobitti-kuvituspiirrosta ovat ensimmäistä kertaa esillä tässä laajuudessaan. Teokset on lainattu Vantaan taidemuseo Artsiin Tampereen Muumimuseosta.


Astrid Lindgren, ruotsalainen lastenkirjailija ja kustannustoimittaja, pyysi 1960 Tove Janssonia kuvittamaan J. R. R. Tolkienin Hobitin uuden ruotsinnoksen Bilbo – en hobbits äventyr. Lindgren kirjoitti: ”Kun lukee kirjaa, näkee Tove Janssonin piirrokset edessään ja sanoo itselleen, että tästä tulee vuosisadan lastenkirja, joka elää kauan sen jälkeen, kun meidät on kuolleina kuopattu.” Kuvitukset julkaistiin 1962 ja niitä käytettiin myöhemmin myös Hobitin suomenkielisissä painoksissa.


Kuvittaessaan Hobittia Tove Jansson piirsi pikemminkin vaikutelmia Tolkienin tekstistä kuin sen kirjaimellisia toisintoja. Kuvitukset olivat myös Janssonin yritys muuttaa omaa piirtämisen tapaansa. Lähettäessään valmiit kuvat Astrid Lindgrenille Jansson kirjoitti: ”Olen yrittänyt vapautua muumityylistä reiluilla viivoilla ja huolellisesti täytetyillä pinnoilla.”


Myöhemmin Tove Jansson kirjoitti Suomen Tolkien-seuran puheenjohtaja Mikael Ahlströmille ”För mig var det ett äventyr att få illustrera The Hobbit” eli ”Minulle Hobitin kuvittaminen oli seikkailu”. (Tove Janssonin kirje Mikael Ahlstörmille, 26.6.1992).