Tryggad – politik om kroppar och platser

Etusivu > På svenska > Utställningar > Tryggad – politik om kroppar och platser


 
Bringing a Poem to a Gunfight (2021). Stillbild från konstverk. Bild: Shubhangi Singh.

Bringing a Poem to a Gunfight (2021). Stillbild från konstverk. Bild: Shubhangi Singh.

Höstens första utställning på Vanda konstmuseum Artsi går in på tryggheten såväl i offentliga och privata rum som i världspolitiken. Utställningen är en fortsättning på Artsis serie av samhälleliga utställningar och har genomförts i samarbete med Frame Contemporary Art Finlands Gästfrihetsövningar-program. Utställningen Tryggad – politik om kroppar och platser visas 9.9.–24.10.2021.  

Utställningens konstnärer är Panos Balomenos, Forensic Architecture, Elis Hannikainen & Vappu Jalonen, Flo Kasearu, Kristina Norman, Sepideh Rahaa, Annika Rauhala, Shubhangi Singh och Hito Steyerl. 

Trygghet är ett grundläggande mänskligt behov. Hur skapas och upprätthålls trygghet och säkerhet, vem skyddas och vad eller vem ses som hot? Utställningen Tryggad – politik om kroppar och platser fördjupar fördjupar sig säkerhetens mångdimensionella verklighet. Konstverken utforskar tryggheten i samhället, det offentliga rummet och själva utställningsutrymmet. Utställningens konstnärers skilda tillvägagångssätt utmanar och omvärderar behoven av och förutsättningarna för trygghet och säkerhet. 

Samhälleliga, kulturella och ekonomiska strukturer kan för sin del göra det möjligt att individer, och ofta diskriminerade minoriteter, upplever våld såväl i offentliga rum som i hemmen. Tryggad – politik om kroppar och platser för fram det konstnärliga arbetets betydelse när man behandlar detta ämne. Med konstens hjälp är det möjligt för oss att granska och utmana strukturella förvrängningar i vårt rättsväsende och vår vardagskultur som hänför sig till tryggheten.  

Trygghetskänslan och hotet om våld är personliga, lokala och kroppsliga upplevelser men i bakgrunden till dem finns omständigheter mellan vilka det finns likheter, och samband mellan geografiska och kulturella platser. Utställningen för fram dessa beröringspunkter. Mellan verken formas flera narrativ i vilka man kan granska utställningens frågor från Myrbacka till Mumbai, från St. Petersburg till Kiev och från Kurdistan till Aten.  

Museet som institution är en del av de internationella kontakterna och maktstrukturerna. Trygghetstänkandet i museerna hänför sig ofta till konstföremålens och samlingarnas säkerhet samt till skyddandet av museibyggnaden. Vi frågar om museet kan erbjuda trygghet och skydd för olika slags grupper och individer som besöker det. Vem upplever museet och dess maktstrukturer som trygga?  

Utställningen Tryggad – politik om kroppar och platser har kuraterats av Jussi Koitela, programdirektör för Frame Contemporary Art Finland, och Christine Langinauer, utställningsamanuens för Vanda konstmuseum Artsi.