Julkisen taiteen kokoelma

 Etusivu > Julkinen taide > Julkisen taiteen kokoelma


 

Vantaan taidemuseon julkisen taiteen kokoelma sijoittuu eri puolille Vantaata katutilaan, puistoihin ja julkisiin rakennuksiin. Teokset ajoittuvat 1960-luvulta tähän päivään. Kokoelma kattaa monipuolisesti muun muassa veistoksia, muraaleja, rakennuksiin integroituja teoksia, ympäristö- sekä mediateoksia.

Myyrmäki, Leinelä, Kivistö ja Tikkurilan keskusta ovat Vantaan keskeisiä taidekaupunginosia. Myyrmäki on graffitin ja katutaiteen kotikaupunki, joka on yhtä ruutuasemakaavaa, joka nivoo tempaavasti taiteen värikkäille reiteille ja raiteille. Myyr Yorkin juna-asema on Suomen ensimmäinen graffitijuna-asema.

kuvituskuva

Antti Maasalon monumentaalinen valoteos Revontulet (2020/1990) sijaitsee Vantaan Veromiehessä. Kuva: Maija Toivanen.

Leinelässä kymmenen kuvataiteilijaa on suunnitellut teoksia katu- ja puistoalueille, päiväkotiin, Primavera-aukiolle ja Kehäradan asemalle. Leinelä on esimerkki siitä, kuinka taideohjelma tekee mahdolliseksi elämyksellisen asuinalueen. Kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko on laatinut alueen taiteen yleissuunnitelman otsikolla Kiertokulku. Asuinkortteleissa vaikuttaa kuvataiteilija Markku Pääkkösen suunnitelma. Puistoissa ja kaduilla liikkujan matkaa valaisevat Tuula Närhisen Yön varjot -teoksen katupintoihin heijastettavat kuvat. Kulkijan matka jatkuu elämyksellisenä ja puistoissa sijaitsevat moniaistiset Hilda Kozárin Pixtari-penkit, ja istuessa seuraksi voi saada Ellin, Ekin, Kaverin tai Salaseuran. Teoksia saa koskettaa ja haistaakin - nimittäin teosten tervantuoksua.

Kivistön juna-asemalta voi jatkaa taidekierrosta kaupunginosaan, jonka asuinkortteleissa on lukuisia teoksia. Ympäristötaiteen säätiö palkitsi vuonna 2015 Vantaan kaupungin kumppaneineen Kehäradan taidekaavasta.

Tikkurilan keskustan on ottanut haltuunsa taiteilijaryhmä Art 4, eli Jaana Brinck, Riikka Latva-Somppi, Merja Ranki ja Outi Turpeinen. Kotiseututeemainen taidekonsepti ja kaupungintalon edustan Vesipeili-allas kutsuvat luokseen viettämään aikaa. Vesipeili- ja Apaja-teokset katsovat myönteisesti tulevaisuuteen: veistoksen pronssisella kalastajatytöllä on hyvä kalaonni ja vesi peilaa valoisaa tulevaisuutta taiteelle ja kaupunkilaisille.

kuvituskuva

Johanna Ilvessalon teos Lintukoto (2017) Jokiuomanpuistossa. Kuva: Maija Toivanen.

Tikkurilan Asematien eteläisen alikulkuun valmistui vuonna 2017 valotilataideteos Kartasto 1708-2018, jonka ovat suunnitelleet Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä yhdessä Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen kanssa. Alikulun kunnostustyö aloitettiin huhtikuussa 2017. Teoksen kuva-aihe ja teosnimen vuosiluku 1708 viittaavat seudun historialliseen Kuninkaan karttaan vuodelta 1708. Takaa valaistu alumiininen rei’itetty seinärakenne ja katupinta muodostavat koko tunnelin kattavan kartaston. Teos toteutettiin kiinteänä osana alikulkukäytävää.